Un studiu realizat de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), la solicitarea Asociației Berarii României, arată că introducerea unui sprijin cuplat de 200 euro/hectar ar transforma cultura orzului de bere în România într-una profitabilă, cu beneficii economico-sociale importante pentru mediul rural și pentru întregul sector agroalimentar.
Cerere în creștere și oportunități pentru agricultori
În prezent, cererea de materii prime pentru bere depășește de două ori cantitățile produse local. Aceasta creează o oportunitate majoră pentru extinderea culturilor de orz și hamei. Studiul subliniază că, în timp ce hameiul poate genera autofinanțare și profit, orzul de bere nu înregistrează aceleași performanțe. Sprijinirea fermierilor ar securiza aprovizionarea și ar contribui la dezvoltarea unui lanț integrat de producție, de la agricultură la produsul finit.
„Producția de bere din România este strâns legată de agricultura locală, care reprezintă prima sursă de materii prime. Dezvoltarea unor culturi rentabile securizează nu doar sectorul, ci oferă oportunități pentru fermierii români, pentru procesatori, pentru tot lanțul valoric. În cei douăzeci de ani de Berarii României, dialogul cu Ministerul Agriculturii a fost constant și mereu în direcția unor măsuri cu rezultate concrete pentru fermieri. Studiul ICEADR aduce la zi date importante privind cultura materiilor prime necesare berii. Obiectivul producătorilor este ca acestea să fie disponibile în România și la o calitate ridicată”, a declarat Constantin Bratu, director general Berarii României.
Situația orzului de bere și propuneri de sprijin
Potrivit studiului, niciuna dintre culturile de orz de bere nu este profitabilă pentru anul agricol 2024/2025. Sprijinul financiar existent de 219 euro/hectar nu acoperă costurile fermierilor, iar ratele de rentabilitate sunt negative, situate între -25% și -21%. Introducerea sprijinului cuplat ar putea aduce rentabilități pozitive, între 7,7% și 17,8%, pentru aceleași culturi.
„Ministerul Agriculturii dialoghează permanent cu fermierii, cu procesatorii de materii prime agricole și cu sectoarele care le folosesc în producție. Împreună cu Berarii României încercăm să identificăm soluții care să încurajeze cultivatorii locali în extinderea suprafețelor cu orz de bere și hamei. Obiectivul nostru comun este ca producătorii de bere din România să poată achiziționa mai multă materie primă de proveniență locală și, în acest fel, să reducem importurile pentru aceste două tipuri de culturi. În prezent, există fonduri europene separate în cadrul intervenției DR-17 adresate cultivatorilor de hamei și celor de struguri de masă. De asemenea, sunt în pregătire ghidurile solicitantului”, a declarat Violeta Mușat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Hameiul, investiție mare, dar profitabilă
Studiul arată că resursele alocate pentru hamei acoperă integral investiția și generează profit net. Cu toate acestea, costurile totale pentru înființarea unui hectar de plantație depășesc 13.000 euro/hectar, ceea ce explică suprafețele reduse cultivate – circa 300 hectare în prezent, față de 2.000 hectare în 1994. Măsura propusă pentru hamei constă într-o schemă „de minimis”, adică ajutor financiar direct pentru cultivatori.
„Susținerea fermierilor români este prioritatea noastră numărul 1. De aceea, atunci când un sector economic vine cu propuneri care sunt în beneficiul acestora, așa cum o fac berarii, este important să le ascultăm. Creșterea suprafețelor cultivate cu orz de bere și hamei în România înseamnă cantități mai mari de materii prime agricole procesate local, utilizate mai departe de fabricile din țară. Adică valoare adăugată crescută pentru economia românească”, a transmis Ionel Ciunt, președintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.
Studiul ICEADR analizează culturile de orz, orzoaică de bere și hamei în România și evidențiază importanța lor strategică pentru industria berii și potențialul lor de dezvoltare agricolă la nivel național.
Sursa foto: freepik.com