luni, mai 19, 2025

Live Wildly luptă împotriva peștelui-leu invaziv prin sponsorizarea turneului Emerald Coast Open

Share

Live Wildly s-a alăturat turneului Emerald Coast Open Lionfish în calitate de sponsor pentru a ajuta la stoparea peștelui-leu invaziv, periculos pentru viața marină nativă și habitatul din Florida. Turneul are loc în Destin, Florida, pe 16-17 mai.

Zonele marine unice ale Floridei nu sunt doar frumoase, ele reprezintă și coloana vertebrală a turismului, pescuitului comercial și economiei activităților recreative în aer liber,” a declarat Lisa Shipley, CEO al Live Wildly. „Peștii-leu sunt o specie invazivă care reprezintă o amenințare reală pentru ecosistemele naturale din Florida, fauna sălbatică nativă și economia bazată pe natură.”

Turneul Emerald Coast Open reunește echipe de pescari care concurează pentru a prinde cei mai mulți pești-leu. Live Wildly sponsorizează o echipă organizată de Ocean Strike Team, un grup care sprijină conservarea oceanului, știința cetățenească și cercetarea prin ecoturism și acțiuni dedicate.

Câștigătorii turneului primesc premii în bani pentru cei mai mulți, cei mai mari și cei mai mici pești-leu capturați.

Live Wildly sponsorizează, de asemenea, AJ’s Seafood and Oyster Bar, care participă la Săptămâna Restaurantelor din cadrul Emerald Coast Open, desfășurată între 9 și 17 mai. Live Wildly este mândru să fie primul sponsor al acestei inițiative, în cadrul căreia restaurantele locale oferă preparate din pește-leu în meniurile lor, educând clienții despre această specie invazivă și încurajând alte restaurante să servească pește-leu pe tot parcursul anului.

Peștele-leu – care poate fi prăjit, copt, fript, gătit la aburi, posat sau chiar mâncat crud în sushi – are o carne fermă, fragedă și sfărâmicioasă, cu un gust delicat, asemănător cu cel al păstrăvului de mare, bibanului negru sau hogfish.

Însă, deși peștele-leu este delicios, el reprezintă o amenințare gravă pentru sistemele marine ale Floridei și pentru populațiile de pești nativi.

Originari din Oceanul Pacific de Sud și Oceanul Indian, peștii-leu au fost observați pentru prima dată în apele Floridei în anii 1980, fiind considerați a fi eliberați de posesori de acvarii care îi păstrau inițial ca animale de companie. Deoarece peștii-leu nu au prădători naturali în apele Atlanticului și deoarece un singur exemplar poate produce până la 2 milioane de ouă pe an, aceștia s-au răspândit rapid de-a lungul coastelor Floridei și până în statul New York, reprezentând o amenințare gravă pentru mediu pe toată Coasta de Est.

Peștii-leu pot atinge o lungime de peste 45 cm și au spini veninoși lungi. Sunt prădători lacomi, consumând aproape orice creatură vie care le încape în gură, inclusiv juvenili ai multor specii de pești de importanță comercială, precum grupers, bibani de mare și păstrăvi de mare. Peștii-leu pun în pericol și recifurile extinse ale Floridei prin faptul că vânează specii care consumă alge și care ajută la menținerea sănătății coralilor. De asemenea, concurează pentru hrană cu peștii nativi, afectând suplimentar populațiile acestora.

Recoltarea comercială și recreațională a peștelui-leu este una dintre cele mai eficiente metode de control al răspândirii sale și de reducere a daunelor asupra mediului. Comisia pentru Conservarea Peștilor și Faunei Sălbatice din Florida organizează seminare și ateliere pe tot parcursul anului pentru a învăța oamenii cum să prindă pești-leu și pentru a educa publicul despre pericolele speciilor invazive.

Să ieși în natură pentru a prinde pești-leu este o modalitate excelentă de a te bucura de natura sălbatică a Floridei, contribuind în același timp la menținerea sănătății acesteia,” a spus Shipley.Restaurantele care servesc pește-leu nu oferă doar mâncare delicioasă clienților lor, ci contribuie și la menținerea rezistenței și productivității ecosistemelor marine ale Floridei pentru locuitori, turiști și economiile locale.”

Articolul preluat din ediția internațională a revistei noastre, poate fi citit în limba engleză, aici!

Articole similare

Mai poți citi și